Een stalen viskotter uit 1958, verbouwd tot duurzaam woonschip

De eigenaar van de AM 58 Concordia ging zelf aan de slag.

De AM 58 Concordia is nu een energieneutraal, nul-op-de-meter (NOM) schip. Voorzien van 2 thermische zonnepanelen en 25 PV-panelen. Een water-water warmtepomp zorgt met warmte uit het IJ-water voor de warmtevoorziening. Met een lengte van 35 m en een breedte van 6 m is de AM 58 Concordia een groot schip. Het totale woonoppervlak is ruim 200 m².

Wonen op een schip is een bewuste keuze

“Je kiest ervoor om vrij te zijn, en te leven op je eigen eilandje,” vertelt de eigenaar. “Het liefst ook zonder aansluitingen van gas, water en elektra - maar dat lukt natuurlijk niet in de binnenstad van Amsterdam. Toch kom je een heel eind met alle technische voorzieningen die in het schip zijn aangebracht.”

Energievoorziening

Het schip is goed geïsoleerd met 10 cm Purschuim; alle ramen zijn van HR++ glas. Overal in het schip ligt vloerverwarming, gedeeltelijk in betonvloeren en gedeeltelijk onder houten vloeren. De water-water warmtepomp verwarmt de vloeren en het douchewater. Onder het schip hangt een slangenstelsel dat als warmtewisselaar voor de warmtepomp fungeert. De warmtepomp warmt een groot buffervat op: tot 45 ℃ bovenin (voor het douchewater) en 30 ℃ onderin het vat (voor de vloerverwarming). Het vat wordt verwarmd door twee thermische zonnepanelen. Ook het hout gestookte fornuis in de keuken is aangesloten op het buffervat zodat de warmtepomp in de winter niet zo hard hoeft te werken. De luchtventilatie is uitgerust met een warmte-terugwinning-balansventilatiesysteem (WTW). Alle ruimten zijn voorzien van inblaas- en/of afzuigopeningen.

En verder

Om drinkwater te besparen worden de toiletten gespoeld met water uit het IJ. Het IJ-water wordt ook gebruikt om het dek schoon te spoelen. In het kader van nul-op-de-meter (NOM) heeft de Gemeente Amsterdam vorig jaar subsidie verleend. Aan het einde van de zomer kan berekend worden of de AM 58 inderdaad NOM is, dan liggen alle zonnepanelen precies een jaar lang op hun plek. Het ziet er naar uit dat dat nét gaat lukken.

Meer lezen

Wil jij ook slim verduurzamen?

Of je nu een bewoner bent, een bedrijf of een instelling. Ook jij kunt iets doen. Met de Duurzame Wegwijzer krijg jij binnen 1 minuut een persoonlijk overzicht van de duurzame stappen die jij kan zetten en hoe je dit kan financieren.

Ga naar de Wegwijzer